Örneğin aynı ürünü satan iki şirket var. Bunlardan biri satış kanalını değiştirdiği ve çeşitlendirdiği için toplam satışlarını artırıyor, diğeri ise aynı ürünü giderek daha az satıyor. McKinsey Company`nin Avrupa ülkelerinde 20.000 tüketiciyle gerçekleştirdiği araştırma, tüketici ihtiyaçları doğrultusunda, segmentasyonu iyi yapılmış online satış kanallarının cirolarının durgunluk döneminde bile arttığını, artırmaya da devam edeceğini gösteriyor.
2007’de Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, ve İngiltere`de online satışlar yüzde 31 artarken, aynı eğilimin kriz döneminde de büyük ölçüde devam ettiği tahmin ediliyor. Örneğin İngiltere`de, Perakendeciler Birliği verilerine göre, 2008 Aralık ayında mağaza satışları 1 yıl önceye göre yüzde 1,4 gerilerken, internet üzerinden gerçekleştirilen satışlar yüzde 30 artış kaydetmiş durumda.
Bekleneceği gibi Avrupa ülkelerinde geniş bant internet erişim oranının yükselmesi, online alışveriş üzerinde önemli bir etki yapıyor. Örneğin İngiltere`de hanelerdeki geniş bant erişim oranı 2003 yılında yüzde 11 civarındayken, 2007`de yüzde 55`in üzerine yükselmiş. Buna paralel olarak, online satışların tüm perakende sektörü içindeki payı yüzde 2`nin altındayken, 2007`de yüzde 5,5`a yaklaşmış.
Almanya`da da benzer sonuçları görmek mümkün. Geniş bant penetrasyonu, 2003-2007 döneminde yüzde 9`dan yüzde 45`e tırmanırken, hizmet ve seyahat harcamaları hariç, online satışların toplamı 6 milyar euro`dan 13 milyar euro`ya yükselmiş. Bu da toplam perakende satışlar içindeki payın yüzde 2`nin altından, yüzde 4`e tırmanması anlamına geliyor.
Ancak online satışlardaki yükselişin tek nedeni, geniş bant erişim oranındaki bu hızlı artış değil. Kargo sisteminin gelişmesi ve güvenin artması, tüketici haklarının ve ürün iade garantilerinin internetten yapılan alışverişler de yaygınlaştırılması gibi faktörler, online satışları büyük ölçüde tetikleyen etkenler arasında sayılıyor. Diğer yandan internet üzerinden yapılan alışverişin büyüyeceğini öngören perakendecilerin bu alana yaptıkları yatırımlar da, ciroyu yükselten önemli nedenler arasında.
McKinsey tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 4 Avrupa ülkesinde, alışveriş konusunda değişik tüketici segmentleri ortaya çıkıyor. Ayrıca bu segmentlerin büyüklüğü ülkeden ülkeye önemli farklılıklar gösteriyor. Online satışları artırmak için doğru segmentleri hedeflemek ve ülkeler arasındaki farklılıkları da dikkate almak gerekiyor.
Sonuç olarak doğa boşluk affetmiyor. Tıpkı türlerin evriminde olduğu gibi, çevreniz değişirken bu değişime ayak uyduracak araçları geliştiremezseniz azalıyor, küçülüyor, sonunda yok oluyorsunuz. Ama tam tersini yapıp, kendinizi çevredeki değişime uyarlayabiliyorsanız, hayatınızı devam ettirip büyüyebiliyorsunuz.
Kaynak: Dünya Gazetesi
www.dunyagazetesi.com.tr