Özel Alışveriş Kulübü (Private shopping, Amerika’da “flash sales” siteleri diyorlar) konseptini icat eden Fransız VentePrivee‘nin şu anda $1 milyar cirosu bulunmakta.
NŞA’da (Normal Şartlar Altında) internet dünyasının iş modelleri genelde Amerika Silikon Vadisi’nden çıkar, tüm dünyaya transfer olur.
Bu sefer Fransa’dan doğmuş, Amerika’ya ve bütün dünyaya transfer olup, 100’lerce klonları çıkmış bir iş modelinden bahsediyoruz. İşin çıkış noktası anlamıyla da enteresan olan bu iş modelinin klonları dünyanın dört bir yanında bulundukları ülkenin en başarılı ve kazançlı eticaret siteleri oldu. Ve sadece 2-3 yıl gibi kısa bir sürede.
Peki, nasıl oldu da bu kadar hızlı başarılı oldular?
1) Kadınları hedeflediler
Özel Alışveriş Siteleri kuruluna kadar e-ticaret sitelerinin hedef kitlesi erkeklerdi. (Hatta özellikle kitap ve elektronik alan erkekler) Özel Alışveriş Kulübü siteleri dünyanın bir gerçeğini dünyaya hatırlattı; Alışverişe karar verenlerin ve satın alanların büyük çoğunluğu kadın tüketiciler!Sitelerine koydukları markalar kadınların ilgisini çekecek markalar oldu. Sitelerinin tasarımından tutun da iletişim çalışmalarına kadar kadın tüketicilerine yönelik yaptılar. Bu strateji en önemli stratejiydi.
2) Çıkış noktası; sistemin kapalı ve davetiye usulü olması
Özel Alışveriş Kulüpleri, kendilerinden konuşturacak birşey buldular. Sisteme girişin kapalı ve davetiye usulü olması insanların bu siteleri merak etmesi anlamına geliyordu. Siteye girmek isteyenler birbirinden davetiye istiyordu. Özel alışveriş siteleri bunu avantaja çevirmekle kalmadı, bir de havuç verdiler. Arkadaşlarını davet edip, siteye üye ettirenler $10 (veya 10 TL) hediye kuponu aldılar. Tabi bu davetiye çılgınlığını doğurdu. Bu viral etki, çıkış için muazzam bir üye toplama sonucunu getirdi.
3) Üç sihirli kelime yan yana; “Marka, indirimli ve limitli”
Perakende dünyasının indirim sezonlarındaki sihirli kelimeleri; ucuz ve limitli (cheap and limited). Özel Alışveriş Kulüpleri fiziksel mağazalardaki başarılı noktaları yeni ekonomiye taşımada üstün bir performans gösterdiler. İnsanların sevdiği markaları internete indirimli fiyatlarla taşıdılar. Üstüne bir de kampanya sürelerini 2-3 günle limitli hale getirip, tüketicinin gözünde kıtlık etkisi yarattılar. Normalde indirim sezonlarında bulacağınız fiyat ve markaları bir arada gördüğünüzde ‘Bu fırsatları kaçırmamalıyım” diyerek alışveriş yapıyorsunuz.
4) Tedarikçiler özel alışveriş kulüplerini çok sevdi
Bir tabir vardır bilirsiniz; “Akarı yok, kokarı yok”. Özel alışveriş kulüpleri tedarik açısından bu tabiri hakediyor. Çünkü sitenin içinde bir markanın kampanyası bittikten sonra satış adedine göre tedarikçiden ürün geliyor. Daha sonra ürünler paketlenip tüketiciye gönderiliyor. Yani bir stok maliyeti vesaire yok (anlayacağınız tam JIT! Just-in-Time). Dahası 1-2 gün içinde bir kampanyada 1000’lerce ürün satılıyor. Mağazalarında birkaç ayda erittiği malı 1-2 gün içinde eritince tedarikçi küçük bir şok geçiriyor. Haliyle tedarikçi de bu iş modelini sevince işler daha kolay ilerliyor.
kaynak : eticaretmag.com |